Tuintips voor maart
Maart, bijna officieel lente! De tuin komt weer tot leven. Tijd om te snoeien, te bemesten en je planten voor te bereiden op een nieuw groeiseizoen. Met deze handige tuintips geef je jouw tuin een perfecte start.

Onkruid wieden, snoeien en bemesten
Onkruid begint volop te groeien, dus begin vroeg met wieden voordat het zaad kan vormen. Dit voorkomt dat je later in het seizoen meer werk hebt. Ook snoeien kan nu gebeuren.
Snoei de verdroogde stengels in je vaste plantenborder weg en begin met bemesten. Dit helpt je planten om zich goed te ontwikkelen en een frisse start te maken. Rozen mogen in maart gesnoeid worden: struikrozen snoei je terug tot ongeveer drie ogen, net boven een knop die naar buiten wijst. Daarna is het goed om direct rozenmest toe te voegen. Uitgebloeide winterheide mag ook gesnoeid worden, maar let erop dat je niet tot op het kale hout snoeit. Bij siergrassen mag je hun wintertooi wegmaaien of snoeien.
Gazonverzorging in maart
Maart is een belangrijke maand voor je gazon. Begin met het maandelijks bemesten, maar let erop dat je dit pas een aantal weken na het kalken doet. Ook kan je nu je gazon verticuteren en voor het eerst maaien, maar stel de maaier niet in op de laagste stand.
Planten verpotten, verplanten, aanplanten en zaaien
Eind maart kun je ook beginnen met het zaaien van éénjarige planten binnenshuis, bijvoorbeeld in kweekbakjes of in een kas. Planten die binnen hebben overwinterd, zoals kuipplanten, mogen nu wat meer water krijgen. Daarnaast is dit het perfecte moment om ze te verpotten naar een ruimere pot.
Bladverliezende sierheesters en bomen kunnen, voor ze in blad komen, nog verplant worden. Begin maart is bovendien het laatste moment om bomen, haagplanten, heesters en rozen met blote wortel of kluit aan te planten. In pot gekweekte planten kan je het hele jaar door aanplanten. Daarnaast kun je oudere vaste planten nu verjongen door ze te scheuren: deel de kluit in kleinere stukken en plant het buitenste, meest vitale gedeelte opnieuw uit.


Denk aan de bijen en hommels
Met de eerste lentebloeiers komen ook bijen en hommels tevoorschijn, op zoek naar stuifmeel en nectar. Help deze nuttige insecten door een bijenhotel te plaatsen op een zonnige plek in je tuin. Dit zorgt niet alleen voor een beter ecosysteem, maar helpt ook je planten door een natuurlijke bestuiving.
Toptips én topmateriaal dankzij Floralux
Kan je niet wachten om onze tips om te zetten in de praktijk? In onze winkels vind je kwalitatief materiaal, het mooiste aanbod tuin- en moestuinplantjes en het beste advies op jouw maat.