Najaarsonderhoud: zo overleeft je gazon de winter
Jouw gazon heeft het hele jaar door de beste zorgen nodig. Vooral in het najaar is het belangrijk om het goed te onderhouden zodat het zonder problemen de winter doorkomt. Benieuwd hoe je jouw grasmat mooi groen en lekker zacht kunt houden, of weer kunt herstellen? Hier lees je hoe.

Waarom een najaarsonderhoud?
In de herfst vallen de bladeren van de bomen en dit kan nadelig zijn voor je gazon. Als het grasveld bedekt raakt onder een dikke laag bladeren, krijgt het niet genoeg zuurstof en kunnen er later in het najaar gele en bruine plekken ontstaan.
In de winter wordt het grasveld nog meer belast. Het wordt blootgesteld aan extreme weersomstandigheden zoals wisselende temperaturen, vorst, koude noordenwind, hevige regen, hagel en mogelijk sneeuwval. Bij temperaturen onder het vriespunt kunnen er ijskristallen ontstaan in de cellen van het gras, wat het weefsel kan beschadigen. Tijdens droog en koud weer wordt er water aan de planten onttrokken, wat niet voldoende kan worden aangevuld als de grond bevroren is. Als gevolg hiervan kan het gazon droogteschade oplopen.
Wat kunnen we doen?
Verwen je gazon in het najaar met de juiste zorg, zodat het moeiteloos de winter kan trotseren. Maar wat moet je precies doen en wanneer? Wij staan klaar met handige tips om je op weg te helpen:
- Stimuleer de wortelgroei door het gazon te verticuteren. Dat proces maakt de grond los en verwijdert de viltlaag die gevormd wordt door gemaaide grasresten, mossen en onkruid. Hierdoor verstikt het gras, kan het niet goed meer wortelen en bereiken regenwater en voedingsstoffen de wortels niet meer of onvoldoende. Door het gras te verticuteren ontstaan smalle sleuven zodat lucht, water en voedingsstoffen opnieuw de bodem kunnen indringen. Heb je nog niet geverticuteerd in het voorjaar, doe het dan nu in september. Het gazon beluchten kan je ook doen met gazonbeluchtingssandalen. Dat is ook nog eens goed voor de conditie!
- Ruim afgevallen bladeren op. Het gazon krijgt onder het bladerdek te weinig licht en het is tevens een broeihaard voor schimmels. Verzamel de bladeren met een hark of een bladblazer. Fijngesnipperde bladeren kan je verwerken tot compost of gebruiken als mulchlaag in de border. Heel wat insecten zullen deze laag maar al te graag gebruiken als schuilplaats in de winter.
- In de herfst zal het gras minder snel groeien. Je hoeft dus niet meer zo intensief te maaien zoals in de afgelopen maanden. Het gazon maaien doe je tot de temperatuur onder 15°C zakt. Laat bij de laatste maaibeurt het gras wat langer (maai tot 5 à 6 cm ipv 3 à 4 cm).
- Zorg het hele jaar door voor een goede bemesting. Doe dit in het voorjaar, in de zomer en een laatste keer rond september zodat het gazon de voedingsstoffen nog goed kan opnemen en nog voldoende kan aansterken. Gebruik een langzaamwerkende meststof rijk aan kalium, magnesium en ijzer. Dat bevordert de winterhardheid. DCM heeft hiervoor een speciale najaarsmeststof ontwikkeld die alle nodige stoffen bevat.


- Controleer in het najaar ook de PH waarde met een pH meter. Als deze onder 6,5 ligt dan heeft het gras kalk nodig. Magnesium- of zeewierkalk zijn goede opties om de grond vruchtbaar te houden en voorkomt de groei van mos. Kalken doe je best vanaf oktober, na de herfstbemesting. Denk er aan dat er tussen het bemesten en het strooien van kalk op zijn minst een periode van 3 weken moet liggen.
- Kale plekken in het gazon kunnen door verschillende oorzaken ontstaan: spelende kinderen, intensief belopen, langdurige droogte, huisdieren,… Ze kunnen ook ontstaan na het verticuteren of het verwijderen van onkruid. Bijzaaien kan dan noodzakelijk zijn. Om het graszaad te laten ontkiemen is een minimale bodemtemperatuur nodig van 10°C. September is hiervoor de ideale maand. Het weer is dan nog gunstig zodat de groene sprietjes nog voldoende tijd hebben om te groeien voor koning winter terug in het land is.
- Voorkom gele plekken in je gazon door hondenurine met Dog Rocks. Leg dit natuurlijke stollingsgesteente in de drinkbak van je huisdier om het water te zuiveren. Hierdoor vermindert het nitraatgehalte en ontstaan er geen verbrandplekken in je grasveld.
- Steek graskanten af met een kantensteker voor en strakke belijning.
-
Nog geen gazon?
Is jouw gazon helemaal kapot en begin je graag opnieuw? Ontdek hoe je het beste gazon zaait.
-